LETNÍ LEHCE CITRÓNOVÁ POLÉVKA S KVĚTÁKEM, MRKVÍ A CHILLI

Čas přípravy:

20 minut

Čas vaření:

15

Porce

1

Typ jídla:

oběd

Den:

3. den

O receptu

Ingredience

Vývar

30 g cibule žlutá kuchyňská


25 g mrkev


25 g květák


350 g vody


Zelenina do polévky

150 g květák


50 g mrkev


50 cibule


250 g vývar


2 g sůl mořská jemná


1 g kůry z bio citrónu


10 g Miso bílé sladké rýžové (shiro)


0,2 g kurkuma (špička lžičky)


0,2 g chilli – kajenský pepř dle chuti


5 g petržel listová na hotovou polévku

Inventář

prkénko, škrabka na zeleninu, nůž, kastrůlek na vaření, cedník, mixér

Postup

1. Zeleninu omyjte a očistěte. Jendu část použijte na vývar.


2. Do kastrůlku dejte vodu a na kusy nakrájenou zeleninu. Nesolte.


3. Přiveďte k varu a ztlumte. Vařte 25 až 30 minut. Vývar chceme kvůli kvalitním pomalým cukrům, vitamíny dodáme další várkou zeleniny, proto není třeba se obávat devastace vitamínů dlouhým varem.


4. V době varu vývaru pokrájejte zbylou zeleninu, připravte citrónovou kůru a ostatní ingredience. Nasekejte petrželovou nať.


5. Hotový vývar ztratí na objemu a je třeba jej scedit. Uvařenou zeleninu vyhoďte. Obsahuje už jen prázdnou vlákninu.


6. Vývar dejte do kastrůlku, osolte a přiveďte k varu.


7. Přidejte do něj pokrájenou zeleninu. Pokud se vývar vyvařil hodně a není dostatek vody na vaření zeleniny, dolijte vodu.


8. Po přivedení do varu ztlumte a vařte do změknutí zeleniny. To potrvá tak 10 minut.


9. Poté přidejte kurkumu a kajenský pepř.


10. Sundejte z plamenu a dejte do mixéru. Rozmixujte do krémové konzistence. V závěru do mixéru přidejte miso. Obsah vraťte zpět do kastrůlku.


11. Pokud máte rozptylku plamene, použijte ji na zredukování plamene na minimu, aby nedošlo k provaření misa, které nemá rádo 100°C. Přijdete tím o probiotika, která obsahuje. Doba „táhnutí“ misa v polévce jsou 4 minuty.


12. Poté podávejte a obohaťte o zelenou nať, která je velkou zásobou vitamínu C.

Poznámka

Pokud nejste na dietě bez tuku, nebo detoxu jater, můžete zeleninu osmažit na oleji. Pokud vyměníte mrkev za cuketu, dostanete další letní verzi nízkosacharidové polévky. Poměr květáku k mrkvi si opět můžete intuitivně upravit.