KOPŘIVOVÁ POLÉVKA S PÓRKEM A CIBULÍ

Čas přípravy:

5 minut

Čas vaření:

5

Porce

1

Typ jídla:

oběd

Den:

8. den

O receptu

Poslední zelená polévka, která je zjeměna o sladkou bílou část pórku. Opět ideálně z vývaru, který posílí a dodá organismu živiny.

Ingredience

30 g kopřivové listy


30 g cibule 


30 g pórek bílá část


2 g sůl mořská jemná


3 g česnek čerstvý


250 g vody nebo vývaru


5 g Miso ječmenné, ale klidně i rýžové


10 g klíčky Vojtěšky (alfa alfa)


5 g nať petržele


Vývar


50 g cibule (půl střední cibule)


50 g slupek z mrkve


1 g mořská řasa kombu


35 g zelená část pórku


350 g voda

Inventář

prkénko, nůž, kastrůlek, mixér, vařečka

Postup

1. Kopřivy a zeleninu omyjte a očistěte.


2. Cibuli nakrájete na větší kostky a pórek na půl kolečka. 


3. Vodu či vývar přiveďte k varu, osolte.


4. Vložte zeleninu a kopřivy. Ztlumte a na mírném plameni vařte jen pár minut, cca 3. 


5. Přelijte celý obsah kastrůlku do mixéru a přidejte česnek. Rozmixujte.


6. Poté vraťte zpět do kastrůlku, přidekte Miso, rozmíchejte a na rozptylce plamene táhněte na minimálním plamenu maximálně 4 minuty.


7. Do polévky vložte klíčky Vojtěšky, pokud máte a posypejte zelnou natí. 


Servírujte se salátem nebo okurkou se solí. 

Poznámka

Klíčky Vojtěšky koupíte v některých obchodech. Makro také mívá. Ale můžete si je naklíčit i sami, jednoduše v malé sklenici od medu. Přes noc necháte 10 gramů namočených ve vodě. Ráno slijete a propláchnete čistou vodou. Zavřete prodyšnou látkou a gumičkou. (já používám obyčejnou silonovou ponožku, kterou jednoduše navléknu na skleničku)