KOPŘIVOVÁ POLÉVKA S MISEM, UME OCTEM + OKURKA S ČESNEKEM A SOLÍ
Čas přípravy:
5 minut
Čas vaření:
10
Porce
1
Typ jídla:
oběď
Den:
7. den
O receptu
Pořádně zelená a "živá" polévka. Určitě si v rámci pohybové aktivity dojděte na kopřivy a vybírejte mladé vršky a lístky. Stvoly jsou tuhé.

Ingredience
100 g kopřivy, jen listy nebo špenát či kadeřávek (koupíte v Kauflandu)
60 g cibule žlutá kuchyňská
5 g česnek (2 malé stroužky)
2 g sůl mořská jemná
250 g vývar zeleninový nebo voda
10 g Miso bílé rýžové či ječmenné
5 g Ume ocet
Salát
200 g okurka salátová
1-2 g sůl jemná mořská
3 g česnek
Inventář
prkénko, nůž, kastrůlek, mixér
Postup
1. Natrhejte kopřivy a propláchněte je.
2. Do kastrůlku dejte vařit vodu se solí a cibulí.
3. Když vře, ztlumte a vložte co něj kopřivové listy.
4. Stačí půl minuty spařit a přelít celý obsah kastrůlku do mixéru.
5. Přidat Miso a česnek.
6. Rozmixovat.
7. Poté vrátit na sporák ještě 4 minuty „táhnout“ Miso.
8. Na konci po vypnutí polévky přidejte Ume ocet.
Salát z okurky si můžete zpestřit škrabkou na nudličky či spiralizérem na špagety. Okurku osolte a nastrouhejte na ní česnek. Promíchejte a jezte po polévce.
Poznámka
Pokud vám česnek vadí, jednoduše jej vynechte. Pokud půjdete na kopřivy, pak doporučuji natrhat rovnou dvojité množství i na druhá den do zásoby. Pokud je vezmete i se stvoly, dají se dát do vody jako květina. Pokud jen listy, což je praktičtější, zabalte je do mokré utěrky. V té vydrží i bylinky a třeba lebeda i týden jako čerstvé.