KOPŘIVOVÁ POLÉVKA S MISEM, UME OCTEM + OKURKA S ČESNEKEM A SOLÍ

Čas přípravy:

5 minut

Čas vaření:

10

Porce

1

Typ jídla:

oběď

Den:

7. den

O receptu

Pořádně zelená a "živá" polévka. Určitě si v rámci pohybové aktivity dojděte na kopřivy a vybírejte mladé vršky a lístky. Stvoly jsou tuhé.

Ingredience

100 g kopřivy, jen listy nebo špenát či kadeřávek (koupíte v Kauflandu)


60 g cibule žlutá kuchyňská


5 g česnek (2 malé stroužky)


2 g sůl mořská jemná


250 g vývar zeleninový nebo voda


10 g Miso bílé rýžové či ječmenné


5 g Ume ocet


Salát

200 g okurka salátová


1-2 g sůl jemná mořská


3 g česnek

Inventář

prkénko, nůž, kastrůlek, mixér

Postup

1. Natrhejte kopřivy a propláchněte je.


2. Do kastrůlku dejte vařit vodu se solí a cibulí.


3. Když vře, ztlumte a vložte co něj kopřivové listy.


4. Stačí půl minuty spařit a přelít celý obsah kastrůlku do mixéru.


5. Přidat Miso a česnek.


6. Rozmixovat.


7. Poté vrátit na sporák ještě 4 minuty „táhnout“ Miso.


8. Na konci po vypnutí polévky přidejte Ume ocet.


Salát z okurky si můžete zpestřit škrabkou na nudličky či spiralizérem na špagety. Okurku osolte a nastrouhejte na ní česnek. Promíchejte a jezte po polévce.

Poznámka

Pokud vám česnek vadí, jednoduše jej vynechte. Pokud půjdete na kopřivy, pak doporučuji natrhat rovnou dvojité množství i na druhá den do zásoby. Pokud je vezmete i se stvoly, dají se dát do vody jako květina. Pokud jen listy, což je praktičtější, zabalte je do mokré utěrky. V té vydrží i bylinky a třeba lebeda i týden jako čerstvé.