DETOXIKAČNÍ POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY A MRKVE

Čas přípravy:

25 až 30 minut

Čas vaření:

10

Porce

1

Typ jídla:

oběd

Den:

1. a 2. den

O receptu

Pro detoxikaci jater je nutné jíst mnoho zeleniny, hlavně zelené, ale nesmíme zapomínat na zeleninu kořenovou, a zvláště oblíbenou červenou řepu, která pomůže při obnově krve.

Ingredience

Vývar


3 kuličky nového koření


1 bobkový list


20 g slupek z menší mrkve


20 g slupka z půlky řepy


30 g zelená nať pórku


300 g  studené vody


Vložka do polévky


2 g sůl mořská jemná


50 g mrkev


40 g řepa (půlka středně velké)


30 g pórek bílá část


5 g miso (ječmenné, rýžové)


Šťáva z citrónu podle chuti, cca z jedné půlky menšího citrónu.


Na závěr na talíři nať pažitky, nebo kopr či petržel.

Inventář

prkénko, škrabka na zeleninu, nůž, kastrůlek na vaření, cedník a mísa na vývar

Postup

1. Zeleninu omyjte a oloupejte.


2. Slupky dejte do kastrůlku a přidejte bobkový list, nové koření a vodu.


3. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte 25 až 30 minut vařit na malém plamenu.


4. Mezi tím pokrájejte zeleninu na menší kousky.


5. Poté sceďte do misky, vyhoďte slupky a vývar vraťte do kastrůlku.


6. Osolte a opět přiveďte k varu.


7. Do vroucího osoleného vývaru vložte zeleninu. Ztlumte var a 5 minut vařte. Pokud máte velký hořák, bude potřeba rozptyka už zde u vaření, aby se zbytečně nevyvařil vývar a neznehodnocovaly živiny v zelenině.


8. Před přidáním Misa do polévka, vložte na oheň rozptylku plamene a poté přidejte do polévky Miso. Promíchejte a „táhněte“ 4 minuty. Miso se nesmí vařit velkým varem. 


9. Vypněte a dochuťte citrónovou šťávou.


10. Posypejte na drobno nakrájenou pažitkou či koprem, může být i jarní cibulka.

Poznámka

Kombinací vývaru s Misem docílíme i přísunu probiotických bakterií pro střevo. K tomu nesmí chybět zelené natě. Polévka trochu připomíná Boršč. Opět nezapomeňte, že zelené natě jsou velkým a přínosným zdrojem vitamínu C a že se vždy k Misu přidává nejlépe jemně palčivá chuť, pro vyrovnání energie jin a jang. Zde pažitka, nebo můžete použít i nať cibule. Tu si můžete jednoduše pěstovat i doma ve sklenic s vodou.