CUKETA, ŘEDKEV A BROKOLICE S NORI ŘASOU

Čas přípravy:

5 minut

Čas vaření:

10

Porce

1

Typ jídla:

večeře

Den:

3. den

O receptu

Zelenina s Ume octem a Nori řasou s minimem tuku, která doplní minerály a soli, které přes den ztratíme.

Ingredience

5 g olej olivový

250 g zelená cuketa

3 g sůl mořská jemná

100 g bílá ředkev nebo ředkvičky

100 g brokolice

1 ks - plátek Nori řasa (2g)

5 g Ume ocet

25 g listový salát

25 g okurka salátová

Inventář

prkénko, škrabka na zeleninu, nůž, pánev, vařečka, nůžky

Postup

1. Zeleninu omyjte.


2. Cuketu nakrájejte na půlkolečka a nasolte. Nechte sůl proniknout do cukety, oněch pár minut, než dokrájíte zbytek zeleniny.


3. Bílou ředkev oloupejte a nakrájejte na tenké kousky nebo nastrouhejte nahrubo. Ředkvičky nakrájejte na kousky. Klidně čtvrtky.


4. Brokolici nakrájejte na velikost sousta.


5. Na pánev dejte malinko oleje. Rozprostřete ho a pánev rozehřejte.


6. Vložte nakrájenou zeleninu a restujte 5 minut.


7. Nori řasu přeložte na půl, pak zase na půl a opakujte, dokud nemáte tenké proužky. Ty nastříhejte přímo do pánve na zeleninu. Promíchejte.


8. Vypněte plamen a přidejte Ume ocet.


9. K zelenině podávejte listový salát s okurkou.

Poznámka

Ume ocet dokáže pozvednout chuť zeleniny a osolí. Má velmi pozitivní vliv na zažívání. Pokud mořské řasy nemusíte, Nori prostě vypusťte, nice se nestane. Je zde pro chuť a příjem minerálních látek. Hlavně nezapomínejte kousat. Minimálně 50x jedno sousto. Nemocný člověk by měl kousat až 100 jedno sousto. Je nutné rozmělnit potravu tak, aby z úst odcházela do žaludku tekutá a dobře promísená se slinami. Pak máte 50% energie na zpracování potravy ušetřeny a využijete více živin.