BATÁTOVÁ POLEVKA S PÓRKEM A MUŠKÁTOVÝM OŘÍŠKEM

Čas přípravy:

5 minut

Čas vaření:

10

Porce

1

Typ jídla:

oběd

Den:

5. den

O receptu

Příjemně sladká polévka, kterou doplňuje jemný říz pórku. Větší říz může mít s chilli, které s ní také ladí.

Ingredience

150 g batáty čistá váha (1 malá batáta)


30 g cibule (druhá půlka cibule)


30 g pórek bílá část


3 g sůl mořská jemná


0,1 g muškátový oříšek (5 x strouhnut)


5 g Miso ječmenné, ale klidně i rýžové


5 g nať petržele


Vývar

50 g slupek z batátů na vývar


50 g cibule (půl střední cibule)


2 g česnek (1 stroužek)


35 g zelená část pórku


350 g voda

Inventář

prkénko, nůž, kastrůlek, mixér, vařečka

Postup

1. Zeleninu omyjte a očistěte. Slupky z batátů a zelenou část pórku použijte na vývar.


2. Do kastrůlku dejte slupky na kusy nakrájenou cibuli. Nesolte.


3. Přiveďte k varu a ztlumte. Vařte 25 až 30 minut. Vývar chceme kvůli kvalitním pomalým cukrům, vitamíny dodáme další várkou zeleniny, proto není třeba se obávat devastace vitamínů dlouhým varem.


4. Batáty rozdělte na dvě části. V době varu vývaru pokrájejte polovinu porce batátů na menší kousky a druhou na velké kusy. Část polévky bude krém a část kousky, které se do krému vloží a budou na kousání.


5. Pórek (jen bílou část) nakrájejte na jemná půlkolečka.


6. Hotový vývar ztratí na objemu a je třeba jej scedit. Uvařenou zeleninu vyhoďte. Obsahuje už jen prázdnou vlákninu.


7. Vývar dejte do kastrůlku, osolte a přiveďte k varu.


8. Přidejte do něj cibuli a velké kusy batátů.  Pokud se vývar vyvařil hodně a není dostatek vody na vaření zeleniny, dolijte vodu. Ne ale příliš, aby polévka mohla být krémová a ne vodová.


9. Po přivedení do varu ztlumte a vařte do změknutí zeleniny. To potrvá tak 10 minut.


10. Vedle na pánvičce poduste na vodě se solí menší kousky batátů s pórkem nebo při vaření vývaru použijte sítko a pokličku nad kastrůlkem jako napařovák. No a kdo má bambusový napařovák, má tu nejlepší verzi.


11. Uvařenou zeleninu ve vývaru sundejte z plamenu a dejte do mixéru. Rozmixujte do krémové konzistence. V závěru do mixéru přidejte miso. Obsah vraťte zpět do kastrůlku.


12. Pokud máte rozptylku plamene, použijte ji na zredukování plamene na minimum, aby nedošlo k provaření Misa, které nemá rádo 100°C. Přijdete tím o probiotika, která obsahuje. Doba „táhnutí“ Misa v polévce je 4 minuty.


13. Poté do polévky vložte dušené batáty s pórkem.


14. Podávejte posypané zelenou natí, která je velkou zásobou vitamínu C.

Poznámka

Různé druhy přípravy zeleniny vám pomohou zvládat jednotvárnost jídelníčku, aneb jedna ingredience pokaždé jinak.